A helyes testtartásról

Az irodai és egyéb ülő munkát végző dolgozóknak, és korunk egyik legsűrűbben használt eszközének a mobiltelefon használóknak!

A törzsizmok meghatározzák az emberi mozgatórendszer ágyéki gerinc, medence, csípő, komplex strukturált működését, továbbá statikus és dinamikus stabilizálása, erősítése bizonyítottan csökkenti a sérülések kialakulásának rizikófaktorát, mind a sport, mind az átlagos életvitel tekintetében. Jellemző, hogy domború háttal ülünk, és ez ízületeink egyenlőtlen terhelését eredményezi! A megfelelő ülés, és megfelelő munka pozíció beállítása nagyon fontos!

Nézzük meg az alábbi képet: helytelen ülés; és sajnos mindannyian helytelenül ülünk, és közben az ember háta kérdőjellé változik, vállai előre esnek, és annak érdekében, hogy a szeme ne a földre, hanem egyenesen előre szegeződjön, fejét megemeli, így a nyakát megtöri.

Több pontban próbáltam összeszedni mire kell odafigyelni!!

1. Háti szakasz kiegyenesítése: az irodai széket toljuk be teljesen az asztalhoz, és támasszuk ki a derekat. A homorulatnál egyenes háttal üljünk. Deréktámasztó párnának hívják, amit a homorulathoz kell tenni.

2. Üljünk ėkpárnára, mert megemeli az ülőcsontunkat és ezáltal a medencét, és vele együtt az ágyéki gerincet. Helyes helyzetbe hozza úgy, hogy a medence kissé előre billent helyzetbe kerül, ezáltal az ágyéki domborulat megtartott marad az ülés közben, tehát picit magasabban helyezzük el a medencét a térd magasságánál.

3. A széken, amikor ülünk az ülőfelület akkora legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatot. A szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét.

4. Az asztal megfelelő magasságú legyen. A szék magasságának megfelelő elhelyezése: válasszunk az asztalhoz és a mi magasságunkhoz megfelelő magasságú széket, hogy a vállunk ne legyen felhúzva, a hátunk ne legyen görbe, tehát túl magas szék nem jó!

5. Alkarunk kényelmesen legyen alátámasztva írás közben; pl.puha szivacsot alá tudunk tenni. Lehet kapni a körmös boltokban, ami kiemeli a csuklót vagy alkart.

6. Monitorunk mindig szemmagasságban legyen az asztalon. Emeljük meg kis polccal, vagy könyvvel, vagy másoló papír rétegekkel, bármivel, ami kemény és megtalálható az irodában. Ha laptopon dolgozunk, akkor azt emeljük meg szem magasságig és külön klaviatúrát használjunk.

7. Amikor ülünk, legyen alátámasztva a lábunk. Az alsó végtagi keringési problémák javítására lábtartó használata javasolt az ülő munka során. Óránként pár perces mozgás aktívan a lábtartón, utána visszatenni a lábtartóra nyújtva/hajlítva, váltott helyzetben, de inkább nyújtott pozícióba legyen a lábtartón a lábunk.

8. Ha már valamilyen gerinc eredetű elváltozásaink és betegségeink vannak, az ülő pozíciót felválthatjuk álló pozícióvá, ha az irodai berendezéseinek lehetővé teszik. Ha otthoni munkát végez és tíz órákat ül, akkor alakítson ki álló pozíciót; lehet kapni olyan íróasztalt, amit fel lehet álló pozícióig emelni, és így felváltva, állva és ülve is tudja végezni a munkát.

9. Szünetekben érdemes álló testhelyzetben átmozgatni, nyújtani egész testünket; lapockát, hátat, alsó végtagunkat. Ha tudunk, akkor sétáljunk szünetekben, lépcsőzhetünk lift helyett, de csak akkor, ha térdünknek tudomásunk szerint nincsen semmilyen problémája, ha van, akkor ne a lépcsővel oldjuk meg!

10. Mobiltelefon használóknak javaslom a telefon rövid idejű használatát, ha nem megoldott és hosszabb időre használjuk, akkor a fent leírtakat tartsuk be itt is: szemmagasságba próbáljuk tenni a telefont úgy, hogy emeljük meg párnával az alkarunkat szemmagasságig ,de egy idő elteltével vízszintes helyzetbe tehetjük magunkat, és támasszuk ki fejünket, alkarunkat, és a telefonunkat is. Ha több órát vesz igénybe ez a munkafolyamat, akkor próbáljuk meg váltott helyzetben végezni a felsorolt két helyzettel.

11. Próbáljuk meg a munka után heti egyszer, kétszer vagy háromszor valamilyen mozgás formát választani izmainak és izületeink fenntartása miatt. Pl. Úszás, egyéni gyógytorna, gyógymasszázs, gerinctorna, nyújtások stb. A törzsizmok folyamatos heti egyszeri, kétszeri, háromszori rendszerességgel történő fejlesztése is fontos. Erősítés és megfelelő prevenciós eljárás a különböző testtartáshiba korrekciója. Gondoskodnunk kell a törzs mozgástartományának és a teljes test stabilizációs funkciójának optimalizálására a minden napi élet változásában is.

Kellemes és egészséges munkavégzést kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel: Jakab Krisztina
Bejelentkezés: 06 70 504 4129

Tetszett a cikk?

Ossza meg másokkal is! Kattintson az ikonra a megosztásért:

Kövessen a Facebook-on is!

Ne maradjon le a legújabb cikkekről és kedvezményekről: kedvelje a Therapy Massage Facebook oldalát!