Milyen egy jó gluténmentes étrend? Mi a különbség a cölikália és a glutén intolerancia között? A dietetikus válaszol röviden és érthetően.
A tipikus gluténérzékenység, másnéven cöliákia, genetikailag meghatározott autoimmun folyamat, mely a bélbolyhok szerkezetváltozásával jár. Az elfogyasztott glutén hatására ellenanyagok termelődnek a szervezetben. Tünetei sokfélék lehetnek, kezelése pedig az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta.
A gluténhez köthető betegségek egy másik csoportja a nem cöliákiás gluténérzékenység, amire gluténtartalmú étel fogyasztása után jelentkező panaszok jellemzőek, de a cöliákia diagnózisa kizárható. Ez esetben is szükséges a gluténmentes étrend, bár bizonyos fokú tolerancia a gluténnel szemben előfordulhat, és valószínűleg nem szükséges élethosszig tartó diéta.
Azonban bármelyik típusról is van szó, fontos, hogy csak a legszükségesebb élelmiszereket zárjuk ki az étrendünkből. A megfelelő, kiegyensúlyozott energia- és tápanyagbevitel biztosítására ez esetben is törekedni kell.
Gluténmentes étrendet összeállítására keres szakembert?
Tegyen minket próbára! Várjuk szeretettel online konzultációra, ahol Bodzás Ágnes dietetikus egyénre szabott étrenddel várja Önt!