gerincsrév okai és kezelése

A gerincsérv 3+1 leggyakoribb oka és 2 legjobb kezelése

A gerincünk az egész testünk egyik legfontosabb támasztó szerve, ezért ha bármilyen probléma lép fel vele kapcsolatban, az komoly hatással lehet az életminőségünkre. Számos gerincbetegség létezik, amelyek közül az egyik leggyakoribb a gerincsérv, vagy más néven porckorongsérv. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a gerincsérv okait, tüneteit és a leghatékonyabb kezelési módokat, kiemelve a gyógytorna és a gyógymasszázs fontosságát a gyógyulásban.

Mi is az a gerincsérv?

A gerincsérv akkor alakul ki, amikor a gerinc csigolyái között elhelyezkedő porckorongok sérülnek, és a belső kocsonyás anyag kitüremkedik, nyomást gyakorolva a környező idegekre. Ez a nyomás súlyos fájdalmat, zsibbadást, vagy akár bénulást is okozhat. A leggyakrabban az alsó háti (lumbális) régióban jelentkezik, mivel ez a rész van a legnagyobb terhelésnek kitéve, de a nyaki szakaszon is előfordulhat.

Mi az a gerincsérv?

A porckorongsérv 3 leggyakoribb oka

  1. Helytelen testtartás ülve vagy állva

A helytelen testtartás az egyik legfőbb oka a gerincsérv kialakulásának. A modern életmód és a technológiai eszközök mind arra ösztönöznek minket, hogy gyakran előrehajolva, rossz pozícióban tartsuk a testünket, legyen szó akár a számítógép előtti ülésről, akár az okostelefonok túlzott használatáról. A helytelen testtartás során a gerinc természetes görbületei megváltoznak, ami hosszú távon túlzott nyomást gyakorol a porckorongokra.

  1. Hosszú ideig tartó ülőmunka

Az előző pontban már kitértünk az ülőmunka veszélyeire, de annyira nagy a probléma, hogy egy külön bekezdést szentelünk a fontosságának.

Az ülőmunka ma már egyre több ember életének része, azonban a hosszú órákon keresztül tartó ülés jelentősen megterheli a gerincet. Ülő helyzetben a porckorongokra nagyobb nyomás nehezedik, mint álló pozícióban, különösen, ha valaki helytelenül ül. Ez a fokozott nyomás idővel károsíthatja a porckorongokat, mivel az állandó terhelés miatt a rugalmasságuk csökken.

Az ülőmunka során a gerinc alsó részére, különösen a deréktájra nehezedik a legnagyobb terhelés, ami a csigolyák közötti porckorongokat különösen sérülékennyé teszi. Az ilyen munka által kiváltott statikus helyzet ráadásul csökkenti a gerinc körüli izmok aktivitását, így azok nem tudják megfelelően támogatni a gerincoszlopot, ami további problémákhoz vezethet.

  1. Mozgáshiány és izomgyengeség

A mozgáshiány és a gyenge izmok szintén elősegítik a gerincsérv kialakulását. A test izomzata, különösen a core (törzs) izmok, alapvető szerepet játszanak a gerinc stabilizálásában és alátámasztásában. Amikor ezek az izmok meggyengülnek, a gerinc védtelenné válik a mindennapi terhelésekkel szemben, és a porckorongok nagyobb nyomásnak vannak kitéve.

A fizikai aktivitás hiánya azt eredményezi, hogy az izmok nem kapnak elegendő stimulációt ahhoz, hogy erősek maradjanak. Így az inaktív életmód, a kevés mozgás és a mindennapi nyújtások hiánya a gerincsérv kialakulásának melegágya. Az inaktivitás hosszú távon gyengíti az egész testet, de különösen a gerinc körüli izmokat, ami növeli a sérülésveszélyt.

porckonrongsérv okozta ülőfájdalom

+1. Rosszul végzett sportgyakorlatok / nehéz súly emelése rossz testtartás mellett / hirtelen rossz mozdulat

A helytelenül végzett sportgyakorlatok is gyakran okozhatnak gerincsérvet, különösen azoknál, akik nagy súlyokkal edzenek vagy intenzív fizikai terhelésnek teszik ki a testüket. A rossz technika, a túlzott erőfeszítés vagy az elégtelen bemelegítés mind növeli a sérülés kockázatát. Ha az edzések során nem megfelelően terheljük a gerincet, az extra nyomás hatására a porckorongok könnyebben sérülhetnek. Fontos, hogy sportolás közben mindig figyeljünk a helyes mozdulatokra, valamint a gerincet és az izmokat támogató gyakorlatokra, hogy elkerüljük a sérüléseket.

Pakolás vagy fizikai munka végzése közben könnyen megfeledkezünk a helyes testtartásról főleg, ha már extra fáradtak vagyunk. Azonban általában ilyenkor jönnek a problémák, főleg ha valaki rendszeresen végez komoly fizikai munkát nem megfelelő testtartásban.

Biztos láttál már olyat, hogy valaki úgy hajol le egy dobozért, hogy nyújtva van a lába a háta meg egy jól meghajlított íjra hasonlít. Na ez a legrövidebb út a porckorongsérvhez…

Hogyan előzzük meg a gerincsérvet?

A gerincsérv megelőzésének egyik kulcsa a rendszeres mozgás és a helyes testtartás fenntartása. A gyógytorna hatékony módszer a core izmok erősítésére, a testtartás javítására

A 2 legjobb kezelés: A gyógytorna és masszázs szerepe a gerincsérv kezelésében

A gerincsérv egyik leghatékonyabb kezelési módja az egyéni gyógytorna, amely kifejezetten a gerinc körüli izmok erősítésére és a megfelelő testtartás visszaállítására irányul. Az ilyen típusú gyakorlatok célja, hogy csökkentsék a porckorongra nehezedő nyomást, valamint javítsák a gerinc mozgékonyságát és stabilitását. Az egyéni gyógytorna előnye, hogy a gyógytornász személyre szabott programot készít a páciens számára, figyelembe véve az állapot súlyosságát és az egyéni igényeket.

Az egyéni gyógytorna mellett a gyógymasszázs is rendkívül hatékony lehet a gerincsérv kezelésében. A masszázs seg ít lazítani a feszes izmokat, csökkenti a fájdalmat, és javítja a vérkeringést, ami elősegíti a gyógyulást. A megfelelő technikákkal a masszőr képes csökkenteni a gerincsérv okozta nyomást, és enyhíteni az idegek feszültségét.

Mikor érdemes csoportos gerinctornát választani?

Amikor a páciens állapota már elég stabil és erősödtek a gerinc körüli izmok, érdemes lehet átváltani a csoportos gerinctornára. A csoportos torna nemcsak költséghatékonyabb, hanem további motivációt is nyújthat, hiszen a résztvevők egymást is bátoríthatják a gyakorlatok során. A közös edzések során új ismeretekre is szert lehet tenni, és megoszthatjuk tapasztalatainkat másokkal, akik hasonló problémákkal küzdenek.

Kipróbálnád a gerincedet támogató gyógytornát és masszázst?

Ha Te is gerincsérvvel küzdesz, vagy más gerincproblémával szembesültél, fontos, hogy minél hamarabb megkezd a kezelést. Gödöllőn található egészség stúdiónkban profi gyógytornász és tapasztalt masszőr vár rád, akik személyre szabott programmal segítenek a gyógyulásban. Az egyéni gyógytorna mellett lehetőséged van csoportos gerinctornára is, ha már állapotod megengedi. Ne halogasd, hiszen a megfelelő kezelés és rendszeres mozgás a kulcsa a hosszú távú egészségnek!

Rendszeres tornával és masszázzsal visszanyerheted a fájdalommentes életet, és megelőzheted a további problémák kialakulását.

Szeretne egyéni vagy csoportos gyógytornára járni Gödöllőn?

Kipróbálná a gyógymasszázst?

 

Kérjen konzultációt Krisztától és éljen fájdalom mentes életet!

Jakab Krisztina, profi gyógymasszőr közel 10 éves tapasztalattal rendelkezik. A különböző típusú gyógy- és relaxáló masszázson túl számos terápiás kezelést alkalmaz.