inzulin_rezisztencia-therapy_massage

Mi az az inzulinrezisztencia és mit okoz?

Mi az az inzulinrezisztencia és mit okozhat? Miért fontos, hogy időben elkezdjük a kezelését? Egyáltalán milyen lehetőségek vannak azok számára, akik inzulinrezisztenciával élnek együtt? A dietetikus válaszol!


Szervezetünk működéséhez a sejtek cukrot használnak fel. Ez a fő energiaforrásunk. Az inzulin szerepe, hogy a vérkeringésben lévő cukrot a sejtekbe juttatja.

Ezt a sejtek felszínén lévő receptorok segítségével tudja megtenni. Az inzulin termelés a vércukorszint emelkedésével növekszik, ami jellemzően szénhidrátok fogyasztása esetén jön létre. A magas inzulinszint viszont a receptorok számát csökkenti, csökkentve az inzulin iránti érzékenységet. Inzulinrezisztencia esetén a receptorok számának csökkenése, vagy azok hibás felépítése miatt az inzulin nem tudja hatékonyan a vérben lévő cukrot a sejtekbe juttatni, mire a szervezet még több inzulin termelésével reagál, ami a receptorok számának további csökkenéséhez vezethet, öngerjesztő folyamatot indítva el.

Így azért fontos a diéta, hogy a kiugró vércukorértékeket elkerüljük, melyek a folyamatot tovább rontanák. Az étrend módosítása az egyik kulcslépés a szénhidrát-anyagcsere rendezéséhez.

Dietetikusunk örömmel segít inzulinrezisztenciával küzdő betegek mintaétrendjének a beállításában.